Nest magazine: Wild in de modder en braaf in de stad

Mei 2018

Een nieuwe trend komt overgewaaid uit de VS: bikepacking is backpacking met de fiets. Je rijdt meerdere dagen offroad en kampeert onderweg. Welke fietsen kunnen dat aan en zijn ook nog eens geschikt voor de woon-werktrip door de stad?

Een binnensmondse vloek, ongeloof, even links en rechts kijken en hopen op een vergissing, absolute stilte en dan vrij snel berusting: mijn fiets is gepikt. Waar ik hem drie uur geleden achterliet, ligt alleen nog een metalen stang. ik voel me ontriefd. Die mooie zwarte Planet-fiets van het Duitse merk Focus was het verlengde van mezelf. Hij paste bij mijn persoonlijkheid en mijn stijl. acht jaar lang bracht hij me veilig door de Antwerpse fietsjungle naar mijn werk en weer naar huis. Dit was ook de fiets waarmee ik in het weekend ging vlammen in het bos en trainen op de weg. Hij zag er supercool uit, had goede onderdelen, was stevig maar niet te zwaar. Op papier heette hij ‘een snelle stadsfiets’, in mijn realiteit was hij de fiets die alles kon.

Gedroomde cross-over

Bon, ik moet dus op zoek naar een nieuwe. ik googel de laatste versie van de Planet Focus. Hij ziet er nog steeds goed uit. Maar moet ik niet even wat verder kijken? Op enkele jaren tijd voltrok zich een e-bike-revolutie, waarover ik het verder niet zal hebben. Daarnaast is er de evolutie van de cross-overs: de mix tussen sportieve stadsfietsen, koersfietsen, cyclocross fietsen, mountainbikes en trekking fietsen. Door mijn sportieve en avontuurlijke bezigheden vangt dit al een tijdje mijn aandacht. ik wil mijn toekomstige fiets graag opnieuw voor alles gebruiken: van dagelijks woon-werkverkeer tot meerdaags gepakt en gezakt de wijde wereld in.

Roots in Helsinki

Het merk Pelago heeft zijn wortels in het lokale fietsers wereldje van Helsinki. Het model stavanger Outback probeert het dagelijkse stadsgebruik te verzoenen met de behoefte aan een alternatief reismiddel. Het frame heeft voldoende bevestigingspunten om reiszakken en rekjes aan te monteren. Door zijn uitgekiende geometrie is dit ook een snelle fiets. Dat voel je als je er nog maar gewoon mee door de stad rijdt. Het fraaie stalen frame maakt de rit zachter en comfortabeler, de bredere cyclocross banden geven stabiliteit en grip die je met een gewone koersfiets soms mist. remmen, zadel, stuur, shifters en versnellingen zijn oerdegelijk en duurzaam. De stavanger Outback ziet er in grijs metalliek met zwarte componenten ook nog eens stoer en aantrekkelijk uit. last but not least, de Pelago stavanger Outback is met 1595 euro de betaalbaarste fiets van de drie. Bij Bike Project in Antwerpen.

Oerdegelijk met hoog fungehalte

De salsa Fargo is een klassieker onder de adventure bikes. Hij is gebouwd als een mountainbike zonder verende voorvork en heeft dikke banden, een aflopend frame en een vreemdsoortig koersstuur. rijden doet hij als geen ander. steeds meer merken hebben de voordelen van stalen frames herontdekt: oersterk en schokabsorberend. Ook de Fargo heeft er een. Met al deze eigenschappen komt de Fargo uitstekend tot zijn recht in moeilijke omstandigheden: offroad en liefst bikepackend. Dit model is misschien wat veel fiets om dagelijks naar het werk te rijden, maar als vrijetijdsfiets is hij bijna niet te kloppen. ik testte hem op een pittig parcours en had hem nadien het liefst meteen mee naar huis genomen. let ook nog op de mooie grafiek op het

Alleen titanium

Als een mens dan toch mag dromen, droomt hij maar best vrijuit. Via Bike Project kom ik terecht bij het kleine Nederlandse merk Pilot Cycles. Pilot ontwerpt behalve standaardmodellen ook fietsen letterlijk op het lijf van de klant. Dit merk houdt de keuzemogelijkheden in het gamma overzichtelijk: het werkt alleen met titanium voor het frame, en er zijn maar tien modellen. Titanium is onverwoestbaar, ontzettend licht, het roest niet en blijft er altijd pico bello uitzien, ook na jaren. Trillingen en schokken worden heerlijk weggefilterd door het stijve frame. Pilot vult dat frame aan met uitstekende fietscomponenten van de merken Fourier, shimano en DT swiss. Pinion verwerkt een echte versnellingsbak in het frame op de plaats van de trapas. Hier zitten 12 tot 18 unieke versnellingen verscholen. in vergelijking met klassieke versnellingen zijn ze onderhoudsarm en slijtvaster, en ze schakelen supervlot. kortom, een geweldige fiets: zacht en licht, snel en vinnig, en stoer door die titaniumlook. Het prijskaartje kan niet verbazen: 5599 euro, bij Bike Project in antwerpen.

Conclusie:

Ik kan niet kiezen ik zou meteen voor de Pilot locum Pinion mountainbike gaan. Het zou de laatste fiets zijn die ik in mijn leven kocht. De fiets die je doorgeeft aan je kinderen of zelfs kleinkinderen, als erfstuk. Maar ik moet er wel elke dag gewoon mee naar mijn werk, en naar de bakker of op café. is zo’n Pilot dan niet wat overkill? in die zin leunt de Pelago stavanger Outback misschien dichter aan bij mijn behoeften: stevig en snel, met veel grip op de baan en in de modder, kan tegen een stootje. Daarnaast is de salsa Fargo gemaakt om gepakt en gezakt de wereld in te trekken. Van de drie geteste fietsen is hij de meest uitgesproken adventure bike. kiezen is dus haast onmogelijk. en dat is precies wat Michael schelfhout en Daan Terclavers me vertelden toen ik hen vroeg welke keuze zij zouden maken in mijn plaats. Tim Zeegers is de man achter We Are Outsiders (weareoutsiders.be). Hij organiseert actieve tochten in de Ardennen en is ook een liefhebber van fietsen en bikepacking.

Wat heb je nodig voor bikepacking?

Een fiets waarmee je goed offroad maar ook op de weg kan fietsen. De drie beschreven fietsen komen daar perfect voor in aanmerking. • Een viertal fietstassen specifiek voor bikepacking, om te bevestigen aan je frame, zadelpen en stuur. Daarin passen een tent, slaapzak, matje, kleren en kookgerei op zo’n manier dat ze je rijcomfort niet verstoren. Revelate Designs is een van de pionierende merken in dit segment. De fietstassen zijn waterdicht, slim bedacht en ruimte-efficient. • Een mooie, avontuurlijke fietsroute, bijvoorbeeld in de Hoge Venen (ostbelgien.eu). • Mooie slaapplekken midden in de natuur, zoals de drie splinternieuwe bivakplaatsen tussen Eupen en het Lac de la Gileppe (bivakzone.be). Op de Amerikaanse website bikepacking.com vind je een pak info over deze trend, met tips and tricks en ook interessante Europese bikepackingroutes.

Een fiets kopen doe je zo

Zoek een fietswinkel die bij je past. Zijn de verkopers/verkoopsters oké? Hebben ze voldoende tijd? Hebben ze oor naar je verhaal en wensen op vlak van je volgende transportmiddel? Helpen ze je een weg te vinden doorheen het bos van de vele mogelijkheden in types, afwerkingen en opties? Hangt er een deftig reparatie/onderhoudsatelier vast aan de fietsenwinkel? Je fiets zal immers onderhoud nodig hebben en gaat al eens stuk. • Verricht je huiswerk op het internet. Ga voorbereid naar de fietsenwinkel. Bepaal het type fiets dat je wenst. Vergelijk verschillende specificaties en prijzen en leg dat naast je beschikbare budget. Baken je budget zoveel mogelijk af. Prijzen van fietsen kunnen ongelooflijk fel uiteen liggen. Maar aan kwaliteit hangt nu eenmaal een prijskaartje: een degelijke stadsfiets heb je vanaf 600 à 700 euro; een avontuurlijker model begint bij 1200 à 1300 euro. • Een juist budget gecombineerd met een duidelijke wens en dit afgetoetst bij een goede verkoper in een fietsenwinkel met fietsen die je ‘goesting’ triggeren, resulteert meestal in de aankoop van een fiets waar je lang plezier aan hebt!