Vojo test – Pilot Locum: de alleskunner met Plus-banden

Published at October, 2017

Pilot Locum: de alleskunner met Plus-banden

Het Nederlandse Pilot werd begin 2013 opgericht door Joris Claessen en Karel van der Marel. Samen werkten ze een formule uit waardoor de klant zijn fiets volledig custom kon samenstellen. Als basis voor die custom fietsen heeft Pilot ook enkele racefietsen en MTB-modellen in de catalogus staan, waaronder modellen die aangepast zijn voor een Rohloff-naaf of Pinion-versnellingsbak.

Van de MTB-modellen die Pilot aanbiedt is de Primum 29 een XC-bike die vooral gericht is om prestaties na te jagen terwijl de Duro met zijn Pinion-versnellingsbak meer bedoeld is voor lange tochten. De Locum, die we in onze test aan de tand hebben gevoeld, is dan weer opgebouwd rond 27,5+-banden (voor banden tussen 2.8 en 3.25) al passen er ook probleemloos 29″-wielen in. Omdat beide wielmaten zouden kunnen gemonteerd worden, werd natuurlijk voor een Boost-achteras gekozen. Een zeer hoge, maar zeer fijne 6-4 titanium “yoke” verbindt de liggende achtervork en het bottom bracket om zeker te zijn dat er voldoende ruimte is voor de banden. Het polyvalente karakter van de Locum wordt benadrukt door de aanwezigheid van bevestigingspunten voor een bagagerek. Tot slot is de Locum ook beschikbaar met een Pinion-versnellingsbak.

Voor zijn framebuizen rekent Pilot op de grote kennis van zijn Aziatische onderaannemer. Dankzij de hydroform technologie zijn de buizen zeer sterk bewerkt waardoor ze in fel contrast staan met de ronde buizen waarmee de andere fietsen uit dit dossier zijn opgebouwd. En we moeten toegeven dat het resultaat zeer mooi is!

De bovenbuis is vrij breed en plat en de kabels worden intern zeer verzorgd door het frame geleid. Op ons testexemplaar waren ook nokjes voorzien voor een externe kabelgeleiding, maar deze kunnen weggelaten worden.

Geometrie

Pilot biedt standaard vier maten aan, terwijl voor de optie ‘op maat’ een klein supplement van 250 euro wordt gefactureerd. Als je de fiets echt voor 100% wilt customizen (de keuze van de buizen en specifieke opties) dan kost dit supplement 500 euro. We namen een kijkje in de catalogus en kozen voor de maat M. De veerweg van de voorvork bedraagt 120 millimeter en als we de tabel bekijken merken we dat de Locum over een vrij klassieke geometrie beschikt. De balhoofdhoek bedraagt 69 graden, maar de bovenbuis is met 600 millimeter vrij lang. De liggende achtervork is dan weer eerder kort (435 millimeter) voor een fiets die compatibel is met 27,5+ en 29″.

Onderdelen en prijzen

Net zoals bij Leon biedt ook Pilot de keuze tussen een los frame of een complete fiets waarbij je dus ook kan kiezen uit heel wat opties. Een los frame kost 1999 euro en voor een full custom frame betaal je 2499 euro. De complete fiets is beschikbaar vanaf 4599 euro en in dat geval is hij uitgerust met een XT 1×11, DT-wielen en een Lauf-vork. Vervolgens worden er heel wat upgrades aangeboden, zoals de Fox F34 Factory-vork (+99 euro), een C-Bear bottom bracket met keramische lagers (+99 euro) of accessoires van Fouriers, een gereputeerd Taiwanees onderdelenmerk dat in onze contreien verdeeld wordt door Pilot.

Ons testmodel was niet uitgerust met DT-wielen, maar wel met de uitstekende carbon wielen van 9th Wave. Deze zijn 35 millimeter breed en ze zorgden voor een mooie meerwaarde aan het geheel. Pilot laat de bandenkeuze over aan de klant, zowel wat betreft het model (Rocket Ron of Nobby Nic) als de doorsnede (2.8 of 3.0). Ons testmodel was uitgerust met Schwalbe Rocket Ron-banden van 2.8.

Pilot Locum: de terreintest

In tegenstelling tot de twee andere titanium fietsen die we in dit dossier hebben getest, voelt de Pilot Locum wel meteen vertrouwd aan als we hem in de hand nemen. Dat is een gevolg van de klassiekere geometrie en je voelt dat de Pilot Locum werd ontworpen om snel mee vertrouwd te zijn en niet om enkel getemd te kunnen worden door de besten onder ons.

Naast het feit dat je meteen vol vertrouwen op de fiets zit overheerst ook het comfortabele gevoel. Doordat je vrij rechtop zit, heb je al snel de neiging om van het landschap te genieten en niet om plat met je neus op het stuur te gaan liggen en enkel oog te hebben voor de chrono. De Plus-banden absorberen de trillingen en de kleine schokken heel goed en in het verlengde van de wielen doet ook het titanium frame zijn werk om de renner te sparen heel goed. Dit mag dan nog steeds een hardtail zijn, maar het geheel is wel verbluffend goed.

Als we beslissen om eens te kijken wat de Locum in zijn mars heeft bij het versnellen, toont hij zich van een andere kant, want deze flinke jongen gaat wel degelijk snel vooruit! De lichte en sterk presterende 9th Wave-wielen helpen ook om de fiets dynamischer te maken, al is ook het frame zelf niet futloos. Je voelt dat het frame meegeeft en levendig is, wat zeer aangenaam is. Eens je op snelheid bent, kost het je niet te veel moeite om die snelheid aan te houden en ook de brede banden werken in dat geval niet penaliserend. Achteraan zorgen de Schwalbe Rocket Ron Plus-banden voor een uitstekende tractie en een goed rendement, maar vooraan hadden we toch liever een Nobby Nic gezien voor wat meer zijdelingse grip (maar vermits de bandenkeuze vrij is bij Pilot hoef je dit enkel maar aan te geven op het moment van aankoop).

Op technische beklimmingen is de grip fenomenaal en de evenwichtige zitpositie zorgt ervoor dat je ook op, wat onmogelijke beklimmingen lijken, boven geraakt. Op het moment dat je wat met de fiets begint te spelen merk je wel dat je snel de limieten van de fiets bereikt. Op vlakke en bochtige singletracks is de fiets zeer wendbaar en speels. We weten dat er nog steeds liefhebbers zijn van lange stuurpennen en voor pure crosscountry begrijpen we dat ook, maar op een fiets als de Locum, die toch ook bedoeld is om je mee te amuseren, zou een korter exemplaar dan de Fouriers-stuurpen van 100 millimeter toch iets meer welgekomen zijn (de keuze van de lengte van de stuurpen is trouwens een gratis optie).

Bergaf rijdt de fiets zeer aangenaam, tenminste als het niet te steil is. Want eens het wat steiler naar beneden gaat mis je een dropper post. Op een polyvalente en speelse fiets als deze Locum lijkt een dropper post ons onmisbaar, zeker als je met de fiets ook aan de slag wilt in gebieden waar er iets meer hoogteverschil te vinden is als in Nederland en Vlaanderen. Deze dropper post is optioneel wel verkrijgbaar (Fox Transfer) en we raden je dan ook sterk aan om die meteen aan te schaffen.

De fiets is speels en je kan er dan ook gek mee doen, maar niet te. Voor ons vlakke land hindert dat niet, want de fiets rijdt zeer aangenaam op onze terreinen. Maar als je hem wel regelmatig zou willen meenemen naar de Ardennen of de bergen hadden we toch graag enkele wijzigingen gezien aan onze testfiets. Dankzij de custom formules (geometrie, accessoires) die Pilot aanbiedt is dit ook perfect mogelijk en in dat geval heeft de Locum alle kaarten in handen om ook op de veeleisendere terreinen uit te blinken.

Verdict

De Pilot Locum is een zeer mooie en prachtig afgewerkte fiets die zich vooral onderscheidt door zijn grote comfort en het gemak waarmee je hem kan besturen. Als je hem enkel wilt inzetten in het vlakke Nederland en Vlaanderen nadert hij de perfectie, want in dat geval kan hij de plaats innemen van een full suspension en zal hij zeker meer plezier bieden als een klassieke hardtail. Voor de Ardennen of het gebergte komt de originele geometrie iets te kort, net zoals de keuze van sommige accessoires. Gelukkig biedt Pilot daarvoor de custom formule aan, zodat de fiets mits de nodige aanpassingen zich op die terreinen ook zal thuisvoelen. Moest de Locum je hart gestolen hebben, aarzel dan niet, want de basis is al veelbelovend.